0503836803

Sturenkatu 43-45 Helsinki Finland 00550

  • facebook
  • instagram

©2017 BY ATELJÉ TUHKIMOTARINA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

Pukujen hinnoista

September 12, 2018

Saan tällä hetkellä eniten kyselyitä pukujen hinnoista. Ajattelin tehdä aiheesta nyt vielä erikseen postauksen, jossa avaan hiukan sitä, mikä puvussa maksaa ja mitä minkäkinlainen puku maksaa. 

 

Mistä hinta koostuu?

 

Jokainen puku on yksilö, joten jokaisen puvun työ+materiaalit lasketaan aina erikseen. Lähden laskemaan hintaa niin, että lasken puvun valmistuksen vaiheet. Jokaisen vaiheen tekemiseen menee tietty määrä aikaa, ja jokaisen vaiheen jälkeen on sovitus. Yleensä yhden puvun tekemiseen menee minimissään 3 päivää. Tämä tarkoittaa että työn osuus puvun teossa on minimissään 1000€. Jos työpäiviä menee enemmän, on työpalkkiokin tietysti isompi. Tämä palkkion summa ei tietenkään ole se summa minkä saan itselleni palkkaa, vaan kuten kaikessa yritystoiminnassa, myös minulla on yrityksen toimintaan liittyviä kuluja, joista isoin ja näkyvin on 24% arvonlisävero, yrittäjän pakollinen eläkevakuutus ja tietenkin vuokra. Karkeasti ajateltuna noin 1/3 on sitä, minkä lopulta nostan itselleni palkkana. 

 

Työn lisäksi hintaan lasketaan vaatteeseen käytetyt materiaalit. Nämäkin vaihtelevat sen mukaan, minkä kokoinen, mittainen ja millaisen puvun asiakas haluaa. Laahuksen pituus vaikuttaa hintaan sekä tietenkin materiaalien laatu. Itse ilmoitan asiakkaalle aina hinnan joka sisältää myös materiaalit. Olen huomannut että se on helpompi asiakkaalle, jolloin ei tarvitse erikseen koko aikaa miettiä niitä materiaalikuluja. Ne on helppo laskea muutaman mitan avulla, joten lasken ne heti valmiiksi suunnittelupalaverissa. Jos asiakas muuttaa mallia tai materiaaleja myöhemmin, lasketaan hinta uusiksi. Yleensä pienet muutokset kuten pääntien muoto ja hihan pituus ei juurikaan vaikuta hintaan, ellei kangas ole jotenkin erityisen kapeaa. 

 

Ja minkä hintaisiksi puvut lopulta muodostuvat?

 

Periaatteessa puvut pystyy luokittelemaan kolmeen hintaluokkaan: Yksinkertaiset, Monimutkaiset ja Överit :) 

 

Yksinkertaiset puvut ovat ns. "peruspukuja" eli niissä on jotain simppeliä kangasta (sifonki, kreppi, satiini) ja mahdollisesti myös pitsiä, mutta vain yläosassa. Yksinkertaiset puvut menevät hintaluokkaan 1200-1500€. 

 

 

Monimutkaiset puvut ovat pukuja, jotka ovat joko tosi runsaita ja monikerroksisia tai niissä on kauttaaltaan pitsiä, tai ne on muuten yksinkerraisia, mutta yläosassa on helmikirjailuja tms. muuta mitä ei voi ommella ompelukoneella. Nämä puvut ovat yleensä hintaluokkaa 1500-2000€. 

 

 

Överit  on todella näyttäviä, paljon kerroksia, paljon käsinompelua tai muuta pikkutarkkaa työtä vaativia pukuja. Nämä ovat hintaluokaltaan 2000€ ylöspäin. Näissä käytännössä taivas on ainoastaan rajana, joskin tällä hetkellä kallein puku jonka olen tehnyt on ollut 2500€. 

 

 

Jos sinulla on joku budjetti puvulle, on siitä hyvä aina sanoa rohkeasti. 2000€ budjetilla saa jo paljon aikaan, mutta jos budjetti on esimerkiksi 1500€ ja toiveesi olisi tuohon monimutkaiseen kategoriaan menevä puku, pystytään jonkun verran pelaamaan materiaaleilla. Tällöin etsin materiaaleista ne, joilla pystytään pysymään budjetissasi. Tarkoitukseni ei ole koskaan venyttää kenenkään budjettia tahallaan, eikä minulla ole koskaan intressejä myydä asiakkaalle väkisin esimerkiksi kalliimpaa pitsiä. Asiakas valitsee itse materiaalinsa. 

 

Teen suurimman osan puvuista keinokuituisista kankaista. Nämä hinnat koskee siis käytännössä pitkälti niitä. Jos haluat että pukusi valmistetaan silkistä, on hyvä huomioida, että niiden metrihinnat liikkuvat huomattavasti korkeampina, ja välillä puvun kokonaishinta jopa tuplaantuu. Laskin tuossa taannoin simppelille kreppipuvulle keinokuidusta hintaa 1200€, kun silkkisenä sama olisi ollut 2400€. Kannattaa miettiä mikä on itselle parhaalta vaikuttava ominaisuus kankaassa. Silkki on ihanan ylellistä ja sillä on täysin omanlaisensa liikkuvuus, mutta se on myös arka ja herkästi pilalle menevä materiaali, jolloin esimerkiksi jälleenmyyntimahdollisuudet saattavat kärsiä. 

 

Jälleenmyynti

 

Osa asiakkaistani myy puvun häiden jälkeen. Useimmat saavat puvut hyvin kaupaksi, koska monesti teettämään lähdetään sellaisia pukuja, joita ei ole paljon tarjolla, jolloin ne ovat harvinaisuuksia. Lisäksi teetetyssä puvussa on se etu, että vaikka ne ovatkin alkuperäisen omistajan mitoille tehtyjä, niin ne on myös meille suomalaisten mittasuhteille sopivia. Jos puku on harvinainen herkkupala, ja se löytää sen oikean omistajan, voi puvusta saada jopa puolet hinnasta takaisin. Näin teetetyn, joskus ensi kuulemalta hyvinkin arvokkaan puvun hinta ei olekaan lopulta niin korkea. Korjaan itse mieluusti aiemmin tekemiäni pukuja, vaikken muuten pukuja korjaakaan. Minulle voi aina laittaa viestiä jos olet löytänyt jonkun pukuni ja epäröit saako sen korjattua. Koska olen tehnyt puvun itse, pystyn hyvin sanomaan mitä sille voi, ja mitä ei voi tehdä, sekä mitä korjaaminen kustantaa. 

 

Tuntuuko että sait vastauksen askarruttavaan kysymykseen? Jos et, nakkaa viestiä info@heidituisku.fi :) 

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags