0503836803

Sturenkatu 43-45 Helsinki Finland 00550

  • facebook
  • instagram

©2017 BY ATELJÉ TUHKIMOTARINA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

Pitsien ihmeellinen maailma

August 29, 2018

Pitsi on edelleen ja tulee varmasti pitkään olemaan suosittu materiaali hääpuvuissa. Ajattelin kasata pienen tietopaketin eri tyyppisistä pitseistä tuon edellisen hääpukumateriaalipostauksen jatkoksi. 

 

Periaatteessa pitsit voi jakaa kahteen isompaan pääryhmään: Pitsit ja Brodeeratut pitsit. Varsinaiset pitsit on valmistettu suoraan haluttuun muotoon pitsiksi, kun brodeeratuissa on pohjalla tylli johon kone on kirjonut halutun kuvion. Varsinaisista pitseistä löytyy vielä monta alaryhmää, kun brodeeratut ovat yksi iso ryhmä.

Pitsit ja brodeeraukset on tunnistettavissa seuraavanlaisesti: 

-kankaan reuna: jos pitsiin on tehty reunakuviointi, oikeassa pitsissä on yleensä aina reunassa ripset, kun brodeerattu pitsi ainoastaan loppuu. 

-kuvioinnin valmistustapa: pitsissä kuviot muodostuvat samoista langoista kuin pohja. Brodeerauksessa pohjalla on tylli, ja kuvio kirjotaa tylliin.

 

Ensimmäisessä kuvassa on eri tyyppisiä "oikeita" pitsejä. Jälkimmäisessä näkyy erilaisia brodeerattuja. Kuten huomaatte, kuvioinnit voivat olla hyvinkin samanlaisia keskenään, eli tunnistaminen ei välttämättä ole tottumattomalle kovin helppoa. Näitä pitsejä voi käyttää täysin samalla lailla, eli asiakkaan ei tarvitse edes välttämättä tietää kumpaa pitsiä valitsee. 

 

 

 

Oikeista pitseistä löytyy sitten montaa eri sorttia. Eri tyyppiset pitsit ovat lähtöisin eri puolilta Eurooppaa. Ehkä kaikkein yleisin tyyppi on erilaiset kohonauhoitetut pitsit, "corded lace". Tähän ryhmään mahtuvat sekä ranskalaiset Alencon -pitsit, Leavers -pitsit ja Espanjalaiset pitsit sekä osa Raschel-pitseistä. 

 

Alencon -pitsi on alunperin lähtöisin Ranskasta. Pitsin tunnusmerkit ovat vieri vieressä olevat kuviot, joita reunustaa kohonauha. Kuvioiden välissä on erilaisia täytekuvioita, mutta kokonaisuudessan Alencon on hyvin tiiviskuvioista, eikä siinä ole juurikaan isoja välejä.  

 

 

Espanjalaiset (Spanish corded) pitsit ovat muuten samaan tapaan tehtyjä kuin Alencon pitsit, mutta niissä on isommat välit. Kuviot on ripoteltu pitkin kangasta. Kuviot voivat olla keskenään eri kokoisia, kuitenkin niin että kuvion koko kasva reunoille mennessä. Konekudottuina nämä pitsit voivat mennä myös kategoriaan Raschel. 

 

 

Leavers-pitsi on Alencon-pitsin tapaan hyvin tiheää, mutta se on huomattavasti ohuempaa ja siinä on paljon ohuempi kohonauha. Itse käytän Leavers-pitsiä etenkin mallistossani sekä pelkälteen että harvemman pitsin alla tuomassa hiukan peittävyyttä ja tekstuuria pukuun. 

 

 

Chantilly on yleensä aina puuvillaa tms luonnonkuitua, ja se on hiukan karheaa, ohutta ja siinä on aina kudottu tyllipohja. Chantillyt taitavat olla markkinoiden kalleimpia pitsejä. 

 

 

Raschel on Chantillyn kaltainen, mutta yleensä sileämpipinyainen ja tasaisempi. Raschel-pitsit on melko edukkaita, joten ne on yleensä hyvä vaihtoehto Chantillylle. Myös Rascheliin voi kutoa mukaan kohonauhan, jolloin vaikutelmasta tulee vähän Espanajaistyyppinen. 

 

 

Viimeisenä muttei vähäisempänä, Italialainen Guipure. Guipure on yleensä paksua, erilaisista kuvioista koostuvaa pitsiä, joissa kuviot on lankojen varassa kiinni toisissaan. Guipureissa on yleensä vähän "virkattu" fiilis.

 

 

Mitä mieltä olit, oliko postaus hyödyllinen? Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin, jos niitä on :) 

 

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags