0503836803

Sturenkatu 43-45 Helsinki Finland 00550

  • facebook
  • instagram

©2017 BY ATELJÉ TUHKIMOTARINA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

Elämä laahuksen kanssa - Life with a train

March 24, 2017

Useimmissa hääpuvuissa on laahus, ja useimmat morsiamista myös sellaisen haluavat - onhan se aika harvinainen tilaisuus elämässä kun sellaisen kanssa kannattaa ja voi olla. 

Laahuksen kanssa eläminen ei ole kuitenkaan aina helppoa. Periaatteessa suurin osa päivästä menee yleensä melko helposti. Kun mennään eteenpäin, laahus seuraa perässä. Ongelmat alkavat yleensä siinä vaiheessa iltaa, kun tanssi alkaa. Peruuttaminen esimerkiksi valssissa on melkoisen haastavaa, joten laahus on aina hyvä saada jollain lailla ylös. 

 

Useimpiin pukuihin on täysin mahdollista laittaa jonkinlainen laahusnosto. Hyvin harvassa on puvut, joihin niitä ei saa. Aikoinaan hääpukuliikkeessä korjauksia katsoessa sain liikanimeksi "laahuskuiskaaja" koska sain yleensä laahuksen kuin laahuksen talttumaan jollain lailla. Tilanne saattoi asiakkaasta olla hiukan hassu, kun levitin laahuksen täyteen mittaansa ja leveyteensä lattialle, ja aloin "juttelemaan" sille. 

 

Laahusta nostaessa pyrin aina katsomaan, että mahdollisimman vähän kangasta osuu maahan. Yleensä tiedustelen myös asiakkaalta, minkä tyyppinen tanssi on tulossa. Jos häätanssina on vauhdikas valssi, pitää helma nostaa selvästi ylemmäs kuin nojailuhitaissa. 

 

Nostotyyppejä on kolmea erilaista: käsilenkki, amerikkalainen nosto ja ranskalainen nosto. Useimpiin pukuihin käy yksi nostotyyppi, joihinkin useampi. 

 

---

 

This post is about different kind of bustles, since living with a train can be difficult. 

 

1. Käsilenkki

Käsilenkki on nimensä mukaisesti käteen laitettava lenkki. Vastoin yleistä käsitystä, laahuksen alla lattiaa vasten laahava lenkki EI OLE laahuksen nostolenkki, vaan henkarilenkki, jolla laahus nostetaan liikkeessä pois maasta laahamasta. Käsilenkki kiinnitetään pukuun napilla niin, että tarvittaviin kohtiin laitetaan pienet lenkit joista tarvittaessa pujotetaan napilla varustettu satiininauha. 

Käsilenkki on paras sifonkipukuihin, joissa on yleensä runsaasti kellotusta, tai muihin hyvin laskeutuviin ja raskaskankaisiin pukuihin. Itse laitan käsilenkin yleensä sifonkihelman reunapäärmeeseen, ja nostokohtia tulee yleensä useita. Kreppipuvuissa lenkki saadaan piilotettua joko keskitakasaumaan tai muualle taakse. Korkeus katsotaan jokaiselle aina erikseen, ja yleensä suosittelen nostamaan laahuksen vasempaan käteen, sillä esimerkiksi valssia tanssiessa se on puoli, jolla pystytte partnerin kanssa kummatkin kannattelemaan laahusta. Laahuksen voi nostaa myös oikeaan käteen, mutta se vaikeuttaa tanssiasennon pitämistä. 

 

---

 

Loop in your dress, satin ribbon and button at your purse, and then you just attach them together and hold it while you are dancing. Preferably in your left hand, so you and your danc partner can hold the train together. 

 

 

2. Amerikkalainen nosto / American bustle

Amerikkalainen nosto on ehkä kaikkein tavallisin laahuksen nostotapa. Tässä pukuun ommellaan nappi ja lenkki, jotka kiinnitetään toisiinsa. Nappeja voi olla yksi tai useampi. Itse laitan aina jokaiseen oman kokoiseen ja omalla lailla käyttäytyvään kerrokseen omansa. Esimerkiksi tyllipuvuissa on oma nappi pohjakankaalle ja tylleille. Näin kaikki tyllit saadaan nostettua kunnolla. Parhaimmillaan olen laittanut tyllipukuun nappeja kolmeen kerrokseen: satiinin yhden napin ja lenkin, keskimmäiseen tyllikerrokseen 3 nappia ja kolme lenkkiä kuhunkin, päälle kolme nappi ja viisi lenkkiä. Siinä on kaasoilla muistaminen :) 

Helpoimmillaan laahus nousee yhdellä napilla nätisti kuten alla olevassa kuvassa. Nappeja voi yrittää piilottaa, ja pyrin aina hyödyntämään puvun omia nappeja. 

 

---

 

Buttons and loops in your dress, as many as you need to get everything up. Suitable for almost every dress. 

 

 

 

3. Ranskalainen  nosto / French bustle

Kolmas nostotapa on ranskalainen nosto. Tämä on erityisen hyvä kapea- ja suoralinjaisiin pukuihin, joissa amerikkalainen nosto tulisi jotenkin erityisen alas tai muuten epäloogisen näköisesti. Esimerkiksi suoraan laskeutuvissa, saumattomissa pitsipuvuissa napin lisääminen keskelle takasaumaa ja takapuolta voi näyttää oudolta. Ranskalaisessa nostossa helmat kerätään naruilla tai nappi-lenkkiyhdistelmillä helman alle. Itse pyrin tekemään pukuun laahuksen pituudesta riippuen yhden tai kaksi kerrosta nostoja. Tässä kuvan puvussa laahus on nostettu kahdessa kerroksessa niin, että päällikerroksessa on kolme nostokohtaa ja alemmassa yksi. Näin päällimmäinen kerros nostaa laahuksen pituutta ja leveyttä ja alempi loput pituudesta. 

 

---

 

Strings or buttons & loops underneath your train. Attach them together. Very good for narrow lace dresses where button in the middle of your butt looks weird. 

 

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags